Sunday, April 08, 2007

Πάσχα των Ελλήνων

Αναστάσιμο post (βοήθειά μας!), σε δανεικό laptop (άπαιχτο το εργαλείο θείε!), ξημερώματα, στην πατρίδα της μαμάς, προσπαθώντας να μην ξυπνήσω τους λοιπούς συγγενείς και σιχτιρίζοντας τη dial up σύνδεση! (άι πουλάκι μου φόρτωσε κάποια στιγμή να πάμε και για ύπνο!)
Τις πασχαλινές μέρες ομολογώ δεν τις έχω πολυκαταλάβει! Ίσως κάτι να γίνει αύριο με το καημένο το αρνάκι, το οποίο παρεπιπτόντως σιγοψήνεται από τώρα στο φούρνο! (τι σου 'μελλε και σένα έρμο, μέρες που 'ναι...)
Το μόνο κατανυκτικό κλίμα που ένιωσα ήταν κατά την παράθεση στίχων από τα Ευαγγέλια τα οποία αντάλλαξαν (όπως κάθε χρόνο άλλωστε!) οι πολιτικά αντίθετοι συγγενείς πάνω στο τραπέζι! (ονοματίστηκαν ένα σωρό άγιοι εν ολίγοις, μην επεκταθώ!)
Βάλτε 4-5 αριστερούς, 2 πασόκους (ο ένας μάλιστα βαθιά Παπανδρεϊκός και ο άλλος βαθιά εκσυγχρονιστής!), και 3-4 μπαλαντέρ, ποτίστε τους με ικανή ποσότητα τσικουδιάς και κρασιού και μετά καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τα αποτελέσματα! (για να τιμήσουμε αυτές τις μέρες αγάπης, ομόνοιας και κατάνυξης!)
Με την αποχώρηση των πιο θερμόαιμων, ξεκινάει η δεύτερη πράξη... Ξεκινάμε με μία μίνι αναδρομή στα χρόνια του Εμφυλίου, φτάνουμε στην εποχή της Χούντας, στρίβοντας δεξιά πιάνουμε Μεταπολίτευση, έπειτα με τη νοσταλγία στο βλέμμα θυμόμαστε τον Αντρέα με ζιβάγκο να ξεσηκώνει τα πλήθη, αναφερόμαστε στην οικονομική πολιτική του Σημίτη, κάνουμε μία μικρή αναφορά στην περίοδο των Ολυμπιακών και ολοκληρώνουμε με την τρέχουσα επικαιρότητα! Φέτος φορέθηκε πολύ το θέμα του ναυαγίου στη Σαντορίνη, όπου όλοι οι αρσενικοί της οικογένειας την είδαν θαλασσόλυκοι (Χρόνια στα καράβια σου λέει!) και ο καθένας είχε και μια διαφορετική άποψη σχετικά με το πώς έπρεπε να γίνει η επιχείρηση διάσωσης, πώς έπρεπε να το "παρκάρει" το καράβι ο καπετάνιος και ότι το Sea Diamond βυθίστηκε για τα λεφτά της ασφάλειας! ("Το Τζέλα-Δέλτα, δεν είχε φουγάρα....")
Μόλις ολοκληρωθεί η πολιτική ανασκόπηση, και ενώ γεμίζουν τα ποτήρια άλλη μια φορά, περνάμε στο στάδιο των αναμνήσεων για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι! (στην προκειμένη περίπτωση, ο ξάδερφός μου κι εγώ που ακούμε τις ίδιες ιστορίες από τη μέρα που γεννηθήκαμε!) "-Τι γίνεται ο Γεράσιμος μωρέ?? -Τώρα ο Γεράσιμος?? Πέθανε πρόπερσι! -Τι μου πες τώρα??? Σα χθες μου φαίνεται που είχαμε βρεθεί στο γάμο στο Μεσολόγγι!" (ο γάμος στο Μεσολόγγι έγινε πριν είκοσι χρόνια, σας ενημερώνω...) Και πάει λέγοντας...
Η αυριανή μέρα, ξέρω πως θα εξελιχτεί με μαθηματική ακρίβεια! Θα φάμε,θα πιούμε, θα προσπαθούμε να συγκρατήσουμε πατεράδες και θείους να μη φάνε και πιούνε παραπάνω απ'όσο αντέχει το ευαίσθητο της υγείας τους (Τι το 'θελες τ'αρνί Μιχαλάκη μουουου??), θα θυμηθούμε όσους "λείπουν" από το τραπέζι, θα συγκινηθούμε, θα γελάσουμε, θα με χώσουν να πλύνω πιάτα, θα μου κάνει νόημα η μαμά με το χαρακτηριστικό δάγκωμα του χειλιού, απ'την άλλη άκρη του τραπεζιού να σβήσω το τσιγάρο ("Ντροπή,μπροστά στους θείους!!"), θα πετάξει καμία εξυπνάδα ο ξάδερφος και θα "δώσει" στεγνά κάποια παλιά -ελπίζω- αμαρτία μου, θα θέλω να την κάνω με ελαφρά και θα καταλήξουμε όσοι απομείνουμε όρθιοι, να πίνουμε καφεδάκι ελληνικό, θα μας κυνηγάνε οι μανάδες μας να μας μπουκώσουν μήλα και αχλάδια! (Άσε με χριστιανή μου, θα σκάσω λέμε!) και τέλος θα φύγουμε οι νεότεροι για καφέ και βόλτα στα πέριξ!
Οπότε... Σταματάω, άγιες μέρες που είναι, και λέω να πάω για ύπνο, γιατί κατά τις 8 θα αρχίσει το μάντρα "Σήκω να κάνεις παρέα στον πατέρα σου, εγώ έχω δουλειές!" και το νευρικό μου σύστημα θα χτυπήσει κόκκινα!
Καλό Πάσχα να έχουμε, καλά να περάσουμε όοολοι, και του χρόνου πάλι...
(Υπομονή λέμε, μια μέρα έμεινε...)

25 comments:

GouRouni said...

... Γεωργία ξύπνα.. πρέπει να κάνεις παρέα στον μπαμπά λέμε :P

Georgia said...

Κι εσύ με τους άλλους είσαι???? Περίμενα μια άλφα συμπαράσταση από το χώρο της blogoσφαιρας!! :P

[Germanos] said...

Χρόνια Πολλά ρε !!

snikolas said...

"Το Τζέλα-Δέλτα, δεν είχε φουγάρα...."… lol! Που το θυμήθηκες; :)))))

Aggelos Spyrou said...

Πάντα επιστρέφω από την ιδιαίτερη πατρίδα μου ανήμερα το Πάσχα, βράδυ, για να αποφύγω την κίνηση της Δευτέρας.

Τελικά, η καλύτερη μέρα των διακοπών του Πάσχα, είναι... η Δευτέρα του Πάσχα!!! ο:)

Και του... χρόνου!

Georgia said...

*germanos: Χρόνια Πολλάαα! Και καλωσόρισες!!
*nikolas: Είναι η ταινία-σταθμός που έχει σημαδέψει τη συγκάτοικό μου κι εμένα γλυκέ μου!! :)))) Προβάλλεται απόψε στις 10, αν σε ενδιαφέρει!! ("25 ναυτικοί...25 παληκάρια που το κορμί τους είχε τη δροσερή ευωδιά της θάλασσας...που είχε μαστιγώσει αλύπητα το κύμα...κλπ κλπ"!!) Φιλιά!
*aggelos: Θα συμφωνήσω μαζί σου, καθώς εγώ γύρισα νωρίς το πρωί και ήδη επικρατούσε πανικός στο τρένο! Δε θέλω καν να σκέφτομαι τι γίνεται στις εθνικές οδούς! Και του χρόνου! ;) Φιλιά!

snikolas said...

:) Αν κάτσω σπίτι θα την δω ξανά!

JoaN said...

"Το Τζέλα-Δέλτα, δεν είχε φουγάρα...."-> xaxaxa έτσι. θα τη δω πάλι την τέλεια ταινία μαζί με " την Τζίνα, τη Τζέση, την Τζέφη κ τη Τζούλια"

Χαρακτηριστικές οι σκηνές που περιγράφεις. Αναρωτιέμαι πως είναι αυτές οι μέρες σε άλλη χώρα... με άλλα έθιμα... με άλλους ανθρώπους... Ξέρω αν η γιαγιά μ είχε ρόδες θα ήταν ποδήλατο... ;)

Georgia said...

*nikolas: Τι εννοείς "αν"?? Να κάτσεις γιατί αύριο θα σας εξετάσω να δω αν θυμόσαστε τις ατάκες! :P
*joan: "Μη, μη, μη Γιακουμή..!" :) Φαντάζομαι μικρή μου ότι σε άλλες χώρες περνάνε απλά...ξενέρωτα! Ούτε ψήνουν, ούτε πλακώνονται πάνω στο τραπέζι, ούτε καταλήγουν στα νοσοκομεία από τις κροτίδες, ούτε πιάνουν φωτιά τα μαλλιά τους από τις λαμπάδες... Α πα πα! Όλα κι όλα, το Πάσχα θέλει ελληνική ύπαιθρο! (όπως κι εμείς θέλουμε το Γερμανό μας!) ;)

pietà said...

Όλα καλά πήγανε, έτσι;;; Χρόνια πολλά κουκλίτσα, και μη μασάς, 2 μερούλες ήταν και πέρασαν!!!!

melomenos said...

χρόνια σου πολλά!
επιστροφή στην ρουτίνα τώρα!

Unknown said...

Ωραίες στιγμές οικογενειακής γαλήνης...τιμή=ανεκτίμητες
μια προσφορά του συλλόγου "Πάσχα στο σπίτι με το σόι"
Χρόνια Πολλά βρε...

Georgia said...

*pietaki: Τέλεια πήγανε, όχι απλά καλά!! (ευτυχώς που ήταν μόνο δυο μερούλες!) Back to normal τώρα! ;) Φιλάκιααααα!
*melomenos: Χρόνια Πολλά και καλωσόρισες!! :) Δεν είναι και τόσο κακή η ρουτίνα τελικά! ;)
*narita: Ένα κουτί Atarax για να τα βγάλετε πέρα αυτές τις στιγμές οικογενειακής γαλήνης... τιμή= 40 ευρώ! Μια προσφορά του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων! ;) Χρόνια Πολλά γλυκέ μου!

Blogaki said...

Να μοιάζουμε οι δυο μας...το καταλαβαίνω...!
Να μοιάζουν και οι οικογενειακές μας γιορτές;;; Αυτό πάει πολύ!!!
Θα αυτονομηθώ!! :))))
Χρόνια πολλά μικρουλίνι μου!!!
Μουτς μουτς!!

Georgia said...

Μοιάζουν ε?? Και μετά σου λέει δεν υπάρχει παράλληλο σύμπαν!! Έχουμε αφήσει κι ένα τεστ DNA σε εκκρεμότητα εμείς! ;) Blogakiiiii μουουου Χρόνια Πολλάαααα!!(ευτυχώς τέλειωσαν οι άγιες τούτες μέρες...) :)) Σμουάααααατς!

Anonymous said...

Έλα μη παραπονιέσαι , μια χαρά πέρασες .... Χρόνια Πολλά και του χρόνου σου ευχομαι με ΑΛΛΗ παρέα!

Και που είσαι μη χαθείς παλι.

Georgia said...

*trelofantasmeni: Χρόνια Πολλά κούκλα μου! Τι εννοείς ΑΛΛΗ παρέα?? ;) Φιλάκια πολλά! (όχι, εντάξει δε θα ξαναχαθώ, i promise!)

jul said...

xaxxaxaxax
Γιωργιτσα μου...ελιωσα στο γέλιο...μου θυμισες πολύ τα Πάσχα στο χωριό...πωπωπωπωωπ Α ρε Ελλάδα αθάνατη...η φραση δε "Το Τζελα Δ δεν ειχε φουγάρα" το άκουσα Δευτέρα του Πάσχα που έπαιξε και ΕΛΙΩΣΑ...ήμουν στο κρεββάτι και χτυπιώμουν από τα γέλια....

Georgia said...

:))) Όπως το πες juliaki: "Α ρε Ελλάδα αθάνατη!!" Χαίρομαι που σου άρεσε και η ατάκα-θρύλος! Σου ξαναλέω λοιπόν, με το ύφος του αδέκαστου Στέφανου Μπάρα... "Το Τζέλα Δέλτα δεν είχε φουγάρα..." :))) Χρόνια πολλά κουκλίτσα και... σμμμμουάαατς!!

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Xρόνια Πολλά, Χρόνια Καλά κι από μένα τρελλούτσικο πλασματάκι! Και του χρόνου να είσαι καλά, για να περάσεις όμως πολύ καλύτερα, παρέα με πιό ενδιαφέροντα πρόσωπα...!;-)
Φιλιά

Georgia said...

Hλιαχτιδάκι μου Χρόνια Πολλά και Καλά και σε σένα, στο μωράκι σου και σε όοολους όσους αγαπάς! (ακόμα να το ξανασκεφτείς και να επιστρέψεις??? :( ) Φιλάκια πολλά πολλά, να περνάς καλά! :)

bbchris said...

Χρόνια πολλάάάάάάάά!!!!!!!!!

Εμείς τα έχουμε κόψει τα πολιτικά. Το αρνί δεν λέμε να κόψουμε αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. ;)

Georgia said...

Kαι Καλάααααααααα!! Πολύ χαίρομαι που σε βλέπω εδώ καλέ μου Chris!!!! :) Α, όλα κι όλα, εμάς άμα μας κόψεις τα πολιτικά την ώρα του τραπεζιού είναι σαν να μας σκοτώνεις! Όσο για το αρνί... Πάνω σε τι θα επιδεικνύουν την τέχνη τους οι ψήστες της οικογένειας?? (σε κοτόπουλα?? Α πα πα!) ;)

Spyros said...

θα μας κυνηγάνε οι μανάδες μας να μας μπουκώσουν μήλα και αχλάδια!

loipon peirazei pou emena mou meine ayto, epeidi einai allo ena paidiko trayma apo ta palia?

kalhmeraa... :D

Georgia said...

Kαλημέραααα! Όχι, δεν πειράζει, συγγνώμη μόνο που σου ξύπνησα άσχημες αναμνήσεις!! :P (Μα, παιδικό τραύμα με μήλα και αχλάδια??Πού να το φανταστώ??)